Wat is taekwondo

Taekwondo is vooral heel erg leuk om te doen.  Bij ons werk je  op een respectvolle ontspannen manier aan meer conditie, lenigheid, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. De beste manier om erachter te komen wat taekwondo is, is om het te ervaren.
Doe gerust een keer mee met ons. 

Taekwondo is een moderne Koreaanse martial art die haar oorsprong vindt in een rijke traditie van eeuwenoude Aziatische krijgskunsten. Binnen taekwondo worden elementen van onder andere Karate, Kung Fu en Tae Kyon gecombineerd tot een unieke stijl, die zich onderscheidt door wetenschappelijk ontwikkelde bewegingen en opvallende beentechnieken. De grondlegger van taekwondo is Choi Hong Hi (1918 – 2002). Hij heeft, als generaal, taekwondo niet alleen ontwikkeld tot de officiële vorm van ongewapend vechten binnen het Koreaanse leger maar ook tot een wereldwijd beoefende martial art.

Taekwondo is opgebouwd uit tae (voet) kwon (vuist) en do (de weg). De voet staat voor alle beentechnieken als trappen en springen. De hand staat voor alle hand en arm technieken als stoten, blokken, grijpen, wurgen, klemmen en werpen. De weg is het pad dat je bewandelt tijdens het bekwamen van taekwondo en representeert vooral het mentale gedeelte.

Door het beoefenen van taekwondo werk je aan verschillende aspecten, zowel fysiek, mentaal als sociaal, die hun weerslag hebben op het dagelijks leven. Taekwondo is een martial arteen sport, een middel om sociale vaardigheden te ontwikkelen en een manier van leven. De doelstelling is om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Die gedachte is vastgelegd in de grondbeginselen van taekwondo:

  • Respect
  • Zelfbeheersing
  • Integriteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Onoverwinnelijkheid

Disciplines binnen de taekwondo

Tuls

Een tul is een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders die volgens een bepaald patroon worden gelopen. Tijdens uitvoering van de tuls worden de verschillende technieken uit het taekwondo beoefend waarbij balans, kracht en spierbeheersing worden getraind. Voor iedere graduatie wordt dient de taekwondoïn een bepaald aantal tuls te beheersen.
Er zijn 24 tuls.

Stapsparring

Het onderdeel stapsparring (pre-arranged sparring – yaksok matsogi) heeft een belangrijke plaats in de didactiek van het taekwondo. Voor iedere graduatie zijn er “nieuwe” oefeningen. Met name de beginnende taekwondoïn kan een hoop leer trekken uit deze oefenvormen. Door middel van het regelmatig beoefenen van deze technieken, zowel alleen als met een partner, leert men een gevoel voor timing, precisie en gevechtsafstand kweken. Tevens worden vele technieken geoefend in een realistische situatie, waarbij één van de twee taekwondoïns aanvalt en de andere verdedigt, danwel een countertechniek maakt.
Wij kennen een-, twee en driestapsparring.  Binnen ITF wordt stapsparring
Il-bo Matsogi (eenstapsparring), I-bo Matsogi (tweestapsparring) en Sam-bo Matsogi (driestapsparring)  genoemd. 

Sparring

Een vrije sparringsvorm die gebonden is aan ITF regels van semi-contact. Je werkt aan kracht, conditie, snelheid, timing, ontwijken, blokken en de juiste mentale houding

Zelfverdediging

Alle technieken en vaardigheden komen hier samen, er wordt geoefend op realistische situaties.

Breektest

Het breken van planken met hand of voet, hier komen kracht, concentratie en techniek samen